NOS NieuwsAangepast

Verdwenen Gauguin in de keuken

Midden jaren zeventig verdwenen ze spoorloos: twee topstukken van de Franse schilders Paul Gauguin en Pierre Bonnard. Nu zijn ze terecht, gevonden in de keuken van een Italiaanse fabrieksarbeider uit Turijn.

Het gaat om Fruits sur une table ou nature au petit chien van Gauguin en La femme aux deux fauteuils van Bonnard; De waarde van de eerste ligt tussen 15 en 35 miljoen euro; het doek van Bonnard zou 600.000 euro waard zijn.

De werken waren begin jaren zeventig gestolen in Londen. Hoe ze uiteindelijk in de keuken in Turijn belandden, werd vanmiddag duidelijk op een persconferentie van de Italiaanse minister van Cultuur en de politie.

Gevonden voorwerpen

De dieven lieten de schilderijen vermoedelijk achter in de trein, bericht de krant La Stampa. De fabrieksarbeider, een kunstliefhebber, kocht ze namelijk in 1975 op een veiling van de Italiaanse Spoorwegen. Daar werden voorwerpen geveild die mensen in de trein waren vergeten.

Jarenlang had de werknemer van autofabrikant Fiat de schilderijen in zijn keuken hangen. Na zijn pensionering nam hij ze mee naar Sicilië.

De man had nooit geweten dat het om zulke waardevolle werken ging, tot zijn zoon op een dag in een boek afbeeldingen zag van de Gauguin. De man nam contact op met kunstkenners en uiteindelijk werd de politie op de hoogte gesteld.

De man telde destijds omgerekend nog geen 25 euro neer voor de topstukken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl