NOS NieuwsAangepast

Opvang illegalen verdeelt coalitie

VVD en PvdA blijven het oneens over het illegalenbeleid. Gisteren besloten ze de strafbaarstelling van illegaliteit te schrappen en de afspraken uit het regeerakkoord te herzien. Maar over een ander onderdeel blijven ze van mening verschillen.

Het Europees Comité voor Sociale Rechten van de Raad van Europa bepaalde vorig jaar dat Nederland moet zorgen voor onderdak, eten en kleding van uitgeprocedeerde asielzoekers.

Niet bindend

Staatssecretaris Teeven zei toen dat hij niet van plan is aan die oproep gehoor te geven. Hij benadrukte dat het oordeel van het Comité niet bindend is en dat het bovendien om een voorlopig oordeel gaat. Vandaag voegde hij eraan toe dat hij het definitieve oordeel afwacht, maar hij vindt eigenlijk dat het Comité zich niet met illegalen moet bemoeien. Als het Comité ook in zijn latere standpunt blijft bij de oproep, zal hij dat in het kabinet aan de orde stellen.

PvdA-woordvoerster Maij vindt dat de staatssecretaris het definitieve oordeel in elk geval moet volgen, de VVD benadrukt dat zelfs het definitieve standpunt niet bindend is. Woordvoerder Azmani denkt dat illegalen minder snel bereid zullen zijn Nederland te verlaten als de staat hun onderdak en eten biedt. "Dat is een slechte zaak."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl