"Er mag geen misverstand over bestaan: geen enkel NAVO-land wordt bij bedreiging in de steek gelaten", zegt minister Timmermans van Buitenlandse Zaken over de verbreking van de samenwerking tussen de NAVO en Rusland.

Is er echt een deur dicht gesmeten?

"Ja, dat is in NAVO-verband ook zeker nodig. Er zijn andere plekken waar de dialoog met Rusland kan doorgaan. Bovendien, ook in de NAVO blijven onze ambassadeurs met Rusland praten. Alleen op het werkniveau hebben we nu de samenwerking stop gezet."

Is het een historisch pijnlijk besluit?

"Het is pijnlijk dat een land op dit continent met militaire agressie de grenzen wijzigt van een ander land. Het allerbelangrijkste van onze vergadering is dat er geen enkel misverstand meer over mag bestaan; er zal geen enkel land in de NAVO bij bedreiging in de steek worden gelaten."

Stopt alle samenwerking op de grond tussen Rusland en de NAVO?

"Precies, die stopt per direct. Er wordt op alle terreinen, bijvoorbeeld in Afghanistan, niet meer samengewerkt. Er blijft wel een mogelijkheid om met elkaar in gesprek te gaan. Dat kunnen onze ambassadeurs, maar ook de ministers doen."

U gaf eerder aan dat er signalen zijn dat Russische troepen een terugtrekkende beweging maken. Heeft u uw collega's daar niet van kunnen overtuigen?

"Er staan tienduizend Russische troepen aan de grens met Oekraïne. Daar is kennelijk nu één bataljon van teruggetrokken. Dat is echter door onze bronnen nog niet bevestigd. Ik vind het een bemoedigend teken dat de Russen dit verklaren en ik hoop dat we op dat pad door kunnen gaan."

Volgens de Verenigde Staten is er helemaal geen sprake van terugtrekking. Ze noemen het levensgevaarlijk. Is dat zo?

"Het blijft natuurlijk altijd levensgevaarlijk om troepenbeweging te zien in een situatie waar zoveel spanning is. Tegelijkertijd vind ik de geluiden die we uit Moskou horen bemoedigend. Ik hoop dat die geluiden op korte termijn ook ondersteund kunnen worden met feiten die we kunnen controleren.

Ik vind dat het heel belangrijk is dat de NAVO duidelijk heeft gemaakt dat geen enkel NAVO land bedreigd kan worden. We staan schouder aan schouder."

STER reclame