Piloten bij Lufthansa zijn in staking gegaan. Tot en met vrijdag zijn zeker 3800 vluchten geannuleerd. Ook zeven vluchten van Schiphol naar Frankfurt vallen vandaag uit. De zes vluchten naar München gaan wel door.

De Duitse luchtvaartmaatschappij denkt dat ongeveer 425.000 passagiers door de staking worden getroffen. Lufthansa heeft ruim 100.000 sms'jes en e-mails verstuurd om te zorgen dat mensen op de hoogte zijn van de staking.

Op de grote luchthavens zijn noodmaaltijden aanwezig voor mensen die toch komen opdagen. Ook zijn veldbedden klaargezet.

Pensioenregeling

De vakbond van piloten wil met de staking het behoud van de huidige pensioenregeling afdwingen. Gezagvoerders kunnen nu al op hun 55ste met pensioen, maar de directie wil van die regeling af. De bond is het daar niet mee eens en zegt dat Lufthansa alleen maar uit is op een hogere winst. Dat zou ten koste gaan van het personeel.

De bond en Lufthansa onderhandelen ook al twee jaar over hogere salarissen voor piloten. Het gesteggel daarover staat volgens de bond los van de staking; die is enkel vanwege de pensioenplannen.

German Wings

Piloten van Lufthansa Cargo en de low-budgetdochter German Wings staken eveneens. Bij German Wings valt ongeveer de helft van de 1300 geplande vluchten uit. De drie German Wings-vluchten van Schiphol naar Hamburg gaan wel door.

STER reclame