NOS NieuwsAangepast

Peilingwijzer: CDA stijgt langzaam

Geen grote veranderingen deze week in de Peilingwijzer na de stevige verschuiving rond de gemeenteraadsverkiezingen. De VVD (23 tot 27 Tweede Kamerzetels) en D66 (22-26) blijven de twee koplopers. Terwijl de PVV (19-23) zeven zetels lager uitkomt dan anderhalve maand geleden.

Over een iets langere periode bezien valt onder meer de groei van het CDA op (17-21), dat er in de Peilingwijzer sinds begin februari twee zetels bij heeft gekregen. "Die partij stijgt langzaam maar zeker", zegt politicoloog Tom Louwerse, maker van de Peilingwijzer. De christen-democraten hebben nu 13 zetels in de Kamer.

Trouw

Volgens Louwerse is het niet uitgesloten dat de landelijke peilingen, waar de Peilingwijzer zich op baseert, het CDA daarbij nog iets onderschatten. Opvallend was dat de eerste prognose van Ipsos op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen ten onrechte een stevig verlies voor het CDA voorspelde.

Louwerse: "Misschien was de prognose te laag omdat CDA'ers trouwer dan gemiddeld stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Maar het kan ook zijn dat CDA'ers sowieso minder snel in de peilingen terechtkomen. Ipsos noemt dit de meest waarschijnlijke verklaring."

Prinsjesdag

De PvdA (12-16) is de afgelopen maand juist twee zetels gedaald. Daarmee zit de partij van Diederik Samsom weer op het dieptepunt van afgelopen september, toen het coalitiekabinet van VVD en PvdA op Prinsjesdag een reeks impopulaire maatregelen presenteerde. De VVD zakte destijds ook, maar is inmiddels weer iets opgekrabbeld. Zij het dat ook deze partij nog altijd op een stevig verlies staat ten opzichte van de huidige 41 Kamerzetels.

De SP (19-23) is een van de partijen die lijken te profiteren van de impopulariteit van de PvdA. Op ruimere afstand staan de ChristenUnie (6-8), GroenLinks (5-7), 50Plus (4-8), SGP (3-5) en de Partij voor de Dieren (2-4).

De NOS publiceert iedere woensdag De Peilingwijzer van politicoloog Tom Louwerse. In de Peilingwijzer worden peilingen van de PolitiekeBarometer (Ipsos), De Stemming (EenVandaag), Peil.nl (Maurice de Hond) en TNS Nipo samengevoegd. Meer over de methode achter De Peilingwijzer is te vinden op de website van Louwerse.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl