In de provincies Utrecht en Gelderland is een ziekte uitgebroken onder karpers in plassen en vijvers. In Leusden, Ede, Veenendaal, Terschuur en Barneveld zijn tientallen dode dieren in het water gevonden, zegt het waterschap Vallei en Veluwe. Ook in Veenendaal zijn dode vissen gevonden, maar daarvan is nog niet bekend of het karpers zijn.

Uit onderzoek blijkt dat de vissen zijn bezweken aan het zogenoemde carp edema virus, een pokkenvirus dat niet schadelijk is voor mensen. Het waterschap en leden van hengelsportverenigingen halen dode vissen zo snel mogelijk uit het water.

Sleepy

Het waterschap roept op om geen vissen van de ene naar de andere vijver over te zetten, want dan verspreidt de ziekte zich nog sneller.

Het is nog niet bekend of de karpers zijn bezweken aan de zogenoemde Koi Sleepy Disease, een ziekte die door het carp edema virus wordt overgedragen.

Deze ziekte werd in januari van dit jaar voor het eerst in Nederland aangetroffen. Kenmerkend voor de Koi Sleepy Disease is dat oudere karpers op de bodem gaan liggen en na enkele dagen sterven.

STER reclame