Aziatische koks hebben in Den Haag gedemonstreerd tegen nieuwe wetgeving die het moeilijker maakt koks uit China en andere Aziatische landen te halen. Tewerkstellingsvergunningen aan koks uit Azië worden amper meer afgegeven. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vindt dat werklozen in Nederland of Europa opgeleid kunnen worden tot Aziatische kok.

Die opleiding duurt 3 tot 9 maanden. De Aziatische horeca wijst erop dat de opleiding tot basiskok in Azië vier jaar duurt. "De Chinese keuken heeft een historie van duizenden jaren", zegt Frank Chan van restaurant Taiwan in Zwolle. Hij is vice-voorzitter van de Vereniging Chinese Horeca Ondernemers.

Chan stelt dat je niet mag verwachten dat Nederlanders met zo'n korte opleiding in de Chinese keuken kunnen werken. "Dat is waanzin", zegt Chan. Volgens hem zijn 80 Chinese restaurants gesloten of verkocht omdat ze geen geschikte koks konden vinden.

Tewerkstellingsvergunning

Volgens minister Asscher is het argument dat Nederlanders niet Chinees zouden kunnen koken "een beetje raar". "Als je in de keukens kijkt staan daar veel Nederlands-Chinese koks die dat fantastisch doen", aldus Asscher.

Volgens de minister is het ook niet zo dat er helemaal geen koks meer uit het buitenland kunnen worden gehaald. "Als zij voor hun keuken niet de goede mensen kunnen vinden, kunnen ze ook nu nog een tewerkstellingsvergunning krijgen."

De minister denkt dat het raar is om in tijden van werkloosheid, ook in de Chinese gemeenschap, net als vroeger meer dan duizend koks uit China te halen.

Mensenhandel

Asscher wijst ook op het risico van mensenhandel. "Als je mensen hier onbeperkt naar toe kunt halen, om het werk te kunnen doen, zijn die kwetsbaarder voor uitbuiting", stelt de minister.

Asscher heeft een oproep voor de Aziatische horeca. "Geef Nederlanders en Nederlandse Chinezen een kans die dat werk goed zouden kunnen doen. Het eten wordt er geen spat minder lekker door. Het gaat erom om dat iemand zijn vak verstaat."

Volgens Chan moeten binnenkort nog 800 tot 1000 koks terug naar China.

STER reclame