"Chelsea is de baas bij Vitesse"

Aangepast

"Voor Chelsea telt alleen het ontwikkelen van hún spelers en dat loopt niet per definitie parallel met spelen om de titel", zegt Ted van Leeuwen, die in september afscheid nam als technisch directeur van Vitesse. "Wie betaalt, bepaalt. En bij Vitesse betaalt Chelsea toch een groot gedeelte van de spelerssalarissen. Dus ja, Chelsea is de baas."

Het gevoel dat Vitesse van Chelsea niet kampioen mócht worden, zoals oud-eigenaar Merab Jordania dinsdag liet optekenen in De Telegraaf, komt Van Leeuwen bekend voor. "Of dat expliciet zo is uitgesproken, betwijfel ik ten zeerste. Maar Fred Rutten en ik kregen wel het gevoel dat het zo was."

"Leerdam was de druppel"

In de winterstop van het vorige seizoen kregen Van Leeuwen en de toenmalige hoofdtrainer Rutten door dat de geldkraan bediend werd in Londen. "Wij mochten aanvankelijk drie spelers aan de selectie toevoegen. Uiteindelijk werd dat er maar één: Kelvin Leerdam. Die transfer werd letterlijk in het laatste half uur van de transferwindow verboden. Leerdam had een concurrent kunnen zijn voor één van de Chelsea-huurlingen."

Van Leeuwen en Rutten meldden zich ziek en misten daardoor de beladen derby tegen NEC. "Wij hebben Jordania toen op de hoogte gesteld hoe de situatie volgens ons zat", aldus Van Leeuwen. "Hij kon zich daar niets bij voorstellen. Kennelijk is hij er nu toch ook achtergekomen."

"Jordania vaak te aardig"

Jordania kreeg deze week een stadionverbod van drie jaar opgelegd wegens het bedreigen van algemeen directeur Joost de Wit. De Georgiër zou onder andere gezegd hebben dat hij de vingers van De Wit zou afhakken. "Ik weet dat hij zich wel eens van dat soort termen kan bedienen, maar daar heb ik nooit wakker van gelegen", zegt Van Leeuwen. "Ik ken weinig zachtaardiger mensen dan Merab, heb hem vaak verweten dat hij té aardig was."

"Bosz hield Chelsea-spelers op de bank"

Twee jaar achter elkaar verspeelde Vitesse het uitzicht op de landstitel na de winterstop. Ook dit seizoen onder trainer Peter Bosz lijkt hetzelfde scenario zich te voltrekken. Dat de nieuwe trainer geen kampioensambities zou koesteren, werpt Van Leeuwen verre van zich. "Bosz hield dit jaar al eens vier Chelsea-spelers op de bank. In de eerste seizoenshelft heeft hij het elftal goed laten spelen, beter nog dan vorig jaar."

"De ontwikkeling van spelers kan een legitieme ambitie zijn, maar dan moet je dat wel duidelijk vooraf kenbaar maken aan de technische staf en de supporters", waarschuwt Van Leeuwen. "Die supporters hoeven dan ook geen seizoenkaart meer te kopen. Je kunt niet spelen om niks. Leuk tweede bestaat niet, je speelt om een titel."

STER Reclame