NOS NieuwsAangepast

Winkeliers naar rechter om diefstal

Winkeliers stappen voortaan naar de rechter als een gepakte winkeldief de schade niet wil vergoeden. Dat meldt Detailhandel Nederland.

De branchevereniging wil harder optreden tegen winkeldiefstal. Detailhandel Nederland richtte in 2011 al een stichting op, die een schadeclaim (181 euro) indient bij dieven voor de overlast die ze veroorzaakt hebben. Die claim komt boven op een eventuele boete of straf van justitie.

De stichting regelt vanaf nu ook het afhandelen van rechtszaken voor de winkeliers, als de dieven weigeren over de brug te komen.

Te weinig

Bij 80 procent van de ingediende claims lukt het om de schade bij de dieven te innen. De branchevereniging wil via de gang naar de rechter dat percentage verhogen.

"Voor winkeliers is het een principiële zaak dat winkeldieven de schade vergoeden die ze hebben veroorzaakt. Winkeldieven die de schadevergoeding niet willen betalen, worden voor de rechter gesleept", zegt een woordvoerder van Detailhandel Nederland.

Jaarlijks worden zo'n 40.000 winkeldiefstallen gemeld. Naar schatting loopt de totale schade in de honderden miljoenen euro's. De eerste zaken tegen winkeldieven komen deze maand voor de rechter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl