"Omdat we niets mogen zeggen over het gesprek met de koning, ga ik niet naar hem toe." Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben voor vandaag en donderdag alle Tweede Kamerleden uitgenodigd voor een kennismaking. Linda Voortman (GroenLinks) gaat niet.

Mogen Kamerleden helemaal niets zeggen over het gesprek?

"Nee, er mag niets naar buiten komen. Daarom kan ik er niets mee. Als volksvertegenwoordiger moet ik heel goed kijken waar ik mijn tijd aan besteed. Ik wil mijn doen en laten als volksvertegenwoordiger zichtbaar kunnen maken in het parlement."

Mag je ook niet zeggen over welke onderwerpen het ging?

"De geheimhouding gaat heel ver en ook mag je niet zeggen wat de thema's waren. We hebben het enkele jaren geleden gezien met de VVD'er Arend Jan Boekestijn, die wel uit de school klapte. Uiteindelijk besloot hij vanwege deze kwestie uit de Tweede Kamer te vertrekken."

Is dat de enige reden dat u niet gaat?

"Ik zit namens de kiezers in de Tweede Kamer om de regering te controleren en niet het staatshoofd. In die taakopvatting heeft een gesprek onder voorwaarden vooraf met de koning geen zin."

Als u er wel over zou mogen praten, gaat u dan wel?

"Dan wordt het een andere zaak en zou ik het opnieuw moeten overwegen."

Is het niet onbeleefd om niet te gaan?

"Als Tweede Kamerlid krijg ik veel uitnodigingen waar ik niet allemaal op in kan gaan. Die wijs ik niet af uit onbeleefdheid, maar omdat ik moet afwegen of ik er iets mee kan. Met een geheim gesprek met de koning kan ik niets en dat is geen kwestie van onbeleefdheid."

Boekestijntje

Voortman noemt als voorbeeld over hoe ver de geheimhouding gaat Arend Jan Boekestijn. De VVD'er klapte eind 2009 uit de school over zijn gesprek met koningin Beatrix. Boekestijn kreeg spijt dat hij gelekt had uit de vertrouwelijke ontmoeting en verliet daarom de Tweede Kamer.

Het was niet de eerste keer dat hij loslippig was. Een jaar eerder, in 2008, liet Boekestijn zich kritisch uit over zijn partijgenoot Mark Rutte. Dat gebeurde in een gesprek 'onder vier ogen' met Maarten Van Rossem, met wie hij te gast was in De Wereld Draait Door. Boekestijn zei dat Rutte, toen fractievoorzitter, een gebrek aan ideeën had. De VVD'er noemde dat "schokkend".

Wat Boekestijn niet wist, was dat de conversatie werd opgenomen door EénVandaag, dat een portret maakte van Van Rossem. Toen het fragment in de media kwam, kreeg Boekestijn een lading kritiek over zich heen uit zijn eigen partij.

Sinds dat voorval staat een 'Boekestijntje' voor Kamerleden die zich ongelukkig hebben uitgelaten.

STER reclame