AZG: ebola-uitbraak ongekend

Aangepast

Er dreigt in Guinee een ebola-epidemie op ongekende schaal, waarschuwt Artsen zonder Grenzen. Tot nu toe zijn er in het West-Afrikaanse land 78 mensen aan de besmettelijke ziekte overleden.

Het is vooral zorgwekkend dat het virus op verschillende plekken in het land is opgedoken, zegt de coördinator van Artsen zonder Grenzen in Guinee. "Eerdere epidemieën waren altijd veel meer geconcentreerd."

Sommige gevallen liggen honderden kilometers uit elkaar. "Dat is zorgwekkend, want daardoor wordt het veel moeilijker om de epidemie te bedwingen."

Overdreven

De gezondheidsdienst in Guinee zegt dat de grootte van de uitbraak wordt overdreven. De president heeft de bevolking opgeroepen tot kalmte.

De ziekte komt vaak voor in afgelegen gebieden. Doordat het de Guinese overheid weken heeft gekost om het virus te identificeren heeft de ziekte zich kunnen verspreiden naar dichtbevolkte gebieden.

Geen vaccin

Er is geen vaccin of behandeling tegen de ziekte en aan deze variant overlijdt 90 procent van de patiënten.

Artsen zonder Grenzen heeft de afgelopen weken hulpgoederen en medici naar het gebied gestuurd. Het enige dat zij kunnen doen is de patiënten versterken, en voorkomen dat ze uitdrogen.

De buurlanden van Guinee proberen te voorkomen dat het virus ook hen bereikt. Senegal sloot zaterdag de grenzen met Guinee, andere landen beperken het grensverkeer. Vandaag werd bekend dat de ziekte in Liberia is opgedoken.

STER Reclame