De dichter en romanschrijver Erik Menkveld is overleden. Voor zijn werk kreeg hij meerdere literaire prijzen. Uitgeverij Van Oorschot spreekt van een indrukwekkend schrijverschap.

De in 1959 geboren Menkveld debuteerde in 1997 met de dichtbundel De karpersimulator. Het leverde hem de C. Buddingh'- en de Van der Hoogtprijs op.

Later ging Menkveld zich meer toeleggen op proza, eerst met de essaybundel Met de meeste hoogachting en vervolgens met zijn romandebuut Het grote zwijgen. Voor dit laatste boek, een historische roman over een vriendschap tussen twee componisten, werd hem de Academica Literatuurprijs 2012 toegekend voor beste debuut.

Criticus

Menkveld was jaren werkzaam in de uitgeverswereld en voor Poetry International. Ook was hij poëziecriticus voor de Volkskrant. In 2009 was Menkveld in de race voor de functie van Dichter des Vaderlands, maar die titel ging toen naar Ramsey Nasr.

Uitgeverij Van Oorschot roemt de "zeer originele zienswijze" die Menkveld in zijn oeuvre tentoonspreidde. De schrijver overleed gisteren aan een hartstilstand.

STER reclame