Felgroene heuvels, met een knalblauwe hemel erboven. Het landschap doet denken aan dat van de Teletubbies. We kennen de iconische foto Bliss allemaal; het rustieke plaatje werd wereldberoemd als de bureaubladachtergrond van Windows XP.

Het verhaal achter Bliss is romantisch van aard; fotograaf Charles O'Rear was op weg naar zijn vriendin, nu zijn vrouw. Hij reed op een vrijdagmiddag in 1996 door de heuvels van het wijngebied in Californië.

Kristalhelder

"In januari hebben we altijd veel regenbuien", vertelt O'Rear aan technologiesite CNET. "Het gras wordt kristalhelder. Er zijn nog stormen met regen en wolken."

"Dus ik rij over die prachtige weg vol bochten op weg naar Daphne, en mijn God, de storm is net voorbij, en er hangen wat witte wolken", zegt O'Rear. Dit was zijn kans, dacht hij. O'Rear stapte uit en maakte wat foto's.

Noord-Korea

Tevreden met het resultaat stuurde O'Rear een van de afbeeldingen onbewerkt naar een fotobureau. Microsoft kocht Bliss vervolgens, maar O'Rear mag niet zeggen hoeveel hij ervoor kreeg. Het was een van de hoogste bedragen ooit voor een losse foto.

De fotograaf kwam zijn plaatje in de afgelopen 13 jaar overal en nergens tegen. "Ik zag pas foto's van een fotograaf die Noord-Korea in mocht. In een kerncentrale hing een groot bord achter twee mannen. Wat staat er op het scherm? Bliss."

Ook op een foto in het Witte Huis zag hij zijn groene heuvels.

Nieuwe foto

O'Rear zou graag nog een keer een foto maken voor een Microsoft-achtergrond. "Ik heb mijn nummer gestuurd", zegt hij. "Maar niemand heeft nog gebeld voor een nieuwe foto."

Vanaf 8 april stopt Microsoft met het ondersteunen van Windows XP.

STER reclame