Olmert veroordeeld voor omkoping

Aangepast

De Israëlische oud-premier Olmert is in een grote corruptiezaak veroordeeld voor omkoping. Hij heeft als burgemeester van Jeruzalem steekpenningen aangenomen bij een aantal grote vastgoedprojecten.

In de corruptiezaak werden negen van de dertien aangeklaagden door de rechter schuldig bevonden. Onder de veroordeelden waren ook Olmerts voormalige chef-staf Shula Zaken, oud-burgemeester Lupolianski en een bankdirecteur. Er is voor miljoenen euro's aan steekpenningen verstrekt in ruil voor de promotie van vastgoedprojecten.

De rechter bepaalt waarschijnlijk op 28 april welke straf de veroordeelden krijgen.

Geluidsopname

De veroordeling is mede tot stand gekomen door de getuigenverklaring van Shula Zaken, die in ruil voor strafvermindering openheid van zaken gaf over Olmert met wie ze zo'n 30 jaar samenwerkte. Zaken gaf de aanklagers een geluidsopname waarin te horen was dat Olmert haar over probeerde te halen om niet tegen hem te getuigen.

Olmert wordt daarom nu ook verdacht van het tegenwerken van het justitieel onderzoek en het beïnvloeden van een kroongetuige.

De Israëlische premier moest in 2009 aftreden na de beschuldiging van corruptie. In 2012 werd hij in een andere corruptiezaak van de zwaarste aanklachten vrijgesproken. Wel werd hij toen veroordeeld voor het doorschuiven van contracten naar kennissen. Hij kreeg daarvoor één jaar voorwaardelijke celstraf.

STER Reclame