NOS NieuwsAangepast

OM: oordeel Deurne niet voorbarig

Het Openbaar Ministerie is het niet eens met de kritiek op zijn handelwijze in de zaak-Deurne. De kritiek is dat justitie al na een dag onderzoek sprak van zelfverdediging en het juweliersechtpaar naar huis stuurde; dat zou voorbarig zijn geweest.

Hoofdofficier van Justitie Bart Nieuwenhuizen benadrukte in het Radio 1 Journaal dat hij op de persconferentie van zaterdag herhaaldelijk heeft gezegd dat de conclusie voorlopig is en dat het onderzoek nog loopt.

Nieuwenhuizen zei dat hij "wel zeventien keer heeft gezegd" dat het oordeel dat er sprake lijkt van zelfverdediging is gebaseerd op de stand van zaken in het onderzoek.

"Als blijkt dat de zaak toch fundamenteel anders is, waardoor onze kennis van wat daar is gebeurd kantelt, dan moeten we ook kunnen uitleggen waarom wij nu weer niet vinden dat het zelfverdediging is, terwijl dat het aanvankelijk wel leek", zei de hoofdofficier. "Natuurlijk zitten we in die gedachtelijn dat het lijkt op zelfverdediging, maar daarmee is de zaak niet klaar."

Kritiek

De afgelopen dagen kwam er kritiek op de uitlatingen van het OM. Zaterdagavond zei advocaat Peter Plasman in Nieuwsuur dat het OM in zijn persconferentie veel te stellig was geweest. Gisteravond zei advocaat Geert-Jan Knoops in Nieuwsuur ook dat het OM eigenlijk een "bindende toezegging" heeft gedaan dat geen vervolging wordt ingesteld.

Ook vanuit de politiek kwam kritiek. CDA en D66 uitten gisteren hun verbazing over het snelle oordeel van het OM.

Nieuwenhuizen zei dat de kritiek komt van mensen die kennelijk de dossiers niet hebben gelezen. "Ze menen dat het vastligt, maar het ligt niet vast."

Camerabeelden

De hoofdofficier kon niet bevestigen dat de vrouw van de juwelier op de overvallers heeft geschoten. Dat zou blijken uit camerabeelden, meldden bronnen aan de NOS. "Er zijn wel beelden waarop het lijkt dat de vrouw schiet, maar dat moeten we nog precies uitzoeken. Ik houd een slag om de arm."

De identiteit van de tweede overvaller is nog altijd niet bekendgemaakt. Het OM zegt 99 procent zekerheid te hebben, maar wacht tot er geen enkele twijfel meer is. "Daar mogen we echt geen fouten mee maken. Ik verwacht dat we het ieder moment kunnen vaststellen."

De andere overvaller is een man van 20 uit Eindhoven met een Marokkaanse achtergrond, werd zaterdag bekendgemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl