NOS NieuwsAangepast

Vijf vragen over Windows XP

Vanaf 8 april stopt Microsoft met het ondersteunen van Windows XP. Wie nu nog XP heeft, kan volgens Microsoft het beste zo snel mogelijk upgraden. Maar waarom eigenlijk? Wat betekent het als de ondersteuning stopt? We vragen het aan NOS-techexpert Rachid Finge.

Wat is het probleem met Windows XP?

Het heeft allemaal te maken met veiligheid. Windows XP is nu 13 jaar oud - dat is bejaard, in computertermen. Microsoft, het bedrijf dat Windows maakt, heeft daarom besloten om Windows XP niet langer te ondersteunen. Dat betekent bijvoorbeeld dat er geen beveiligingsupdates meer voor komen. Stel dat hackers beveiligingsproblemen in XP weten te vinden, dan zal Microsoft die niet meer verhelpen.

Het is dus niet zo dat een computer met Windows XP vanaf volgende week ineens niet meer opstart, maar de kans dat zo'n computer gehackt wordt, neemt straks wel met de dag toe.

Hoe weet ik of ik Windows XP heb?

Als je XP hebt, dan verschijnt bij het aanzetten van de computer al vrij snel een zwart scherm met de tekst Windows XP en het (inmiddels verouderde) Windows-logo. Makkelijker is om onze speciale website te bezoeken: hebikwindowsxp.nl. Het antwoord staat meteen klaar.

Wat moet ik doen om dit te veranderen?

Je kunt een nieuwere versie van Windows kopen om Windows XP mee te vervangen. Dat kost zeker tachtig euro (alhoewel er voor studenten goedkopere upgrades zijn). Computerfabrikanten proberen er ondertussen een slaatje uit te slaan en bieden een andere optie. Die zeggen: gooi je oude computer met XP weg en koop voor een paar honderd euro een gloednieuwe laptop.

Hoeveel mensen gebruiken Windows XP nog?

In februari had naar schatting 13 procent van alle internetgebruikers ter wereld nog Windows XP. In Nederland ligt dat percentage grofweg de helft lager. We zien dat percentage nog verder afnemen. Als we kijken naar de bezoekers van NOS.nl, dan zien we dat er in maart 15 procent minder bezoekers met XP waren dan in februari.

Is het niet een beetje overdreven allemaal?

Nee. Mogelijk hebben slimme hackers de afgelopen tijd grote beveiligingsproblemen in Windows XP gevonden, maar expres nog even geheim gehouden. Als ze wachten tot 8 april, zullen de problemen niet meer worden aangepakt en kunnen ze die ongestoord misbruiken. Wellicht doet het allemaal denken aan de millenniumbug: iedereen was in 1999 in rep en roer, maar toen het eenmaal 2000 was, bleek er weinig aan de hand. Het punt is dat je dat pas achteraf kunt beoordelen. Better safe than sorry, dus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl