NOS NieuwsAangepast

VN: snel actie klimaatverandering

Er moet wereldwijd snel actie worden ondernomen om opwarming van de aarde tegen te gaan, waarschuwt het VN-klimaatpanel IPCC. In een rapport dat in Yokohama in Japan is gepresenteerd, schrijven honderden wetenschappers dat de opwarming op korte termijn onomkeerbaar wordt.

Volgens de onderzoekers kunnen die gevolgen ernstig zijn. Ze wijzen erop dat op alle continenten de opwarming van de aarde nu al in meer of mindere mate zichtbaar is.

"Geen excuus"

Er zijn onder meer zorgen over de invloed van klimaatverandering op de voedselproductie. Daar zijn we nu te weinig op voorbereid, zeggen de onderzoekers.

Michel Jarraud, chef van de Wereld Meteorologische Organisatie van de VN, zegt dat mensen tot nu toe hebben kunnen zeggen dat ze uit onwetendheid het klimaat schade hebben toegebracht. "Nu is onwetendheid niet langer een excuus", zegt hij.

Tweede rapport

Het rapport is het tweede deel van het zevenjaarlijkse IPCC-rapport. In september vorig jaar was het eerste deel, over zeespiegelstijging en smelten van ijskappen. Het tweede deel gaat vooral over de gevolgen van klimaatverandering voor mens, dier en natuur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl