NOS NieuwsAangepast

D66 en CDA: OM is voorbarig

D66 en het CDA in de Tweede Kamer zijn verbaasd over het snelle oordeel van het OM dat er bij een overval op een juwelierszaak in Deurne sprake is geweest van noodweer.

Het CDA noemt de conclusie van het OM voorbarig. D66 vindt dat het Openbaar Ministerie wel heel snel met het oordeel kwam.

Bij de overval werden vrijdag twee overvallers gedood. Volgens het OM was er een worsteling waarbij is geschoten. Wie de fatale schoten loste, is nog niet duidelijk. De juwelier en zijn vrouw waren op het moment van de overval in de winkel.

Meer onderzoek

Volgens D66-Kamerlid Magda Berndsen is er een uitgebreider onderzoek en een proces-verbaal nodig om die conclusie te trekken. Ze verwacht van het OM een nadere verklaring.

Het OM zei dat de handelwijze van het juweliersechtpaar lijkt op zelfverdediging. De twee zijn daarom op vrije voeten. Ze blijven juridisch gezien wel aangemerkt als verdachte, maar volgens het OM worden ze niet zo behandeld.

CDA-Kamerlid Peter Oskam vindt het wel goed dat het echtpaar niet in de cel hoeft te zitten.

De VVD heeft geen problemen met de noodweer-uitspraken van het Openbaar Ministerie. VVD-Tweede Kamerlid Klaas Dijkhoff: "Het heeft de uitspraken niet gedaan op grond van niks. Het OM heeft de situatie bekeken. Het moet alle feiten nog onderzoeken, maar ik ga ervan uit dat het OM het niet voor niets zegt."

Opmerkelijk

Advocaat Peter Plasman noemde het gisteren in Nieuwsuur "zeer opmerkelijk" dat het OM al na één dag concludeerde dat er sprake was van noodweer.

Volgens Plasman zijn er nog tal van vragen: "Het OM weet ook niet wie heeft geschoten. Om dan al met stelligheid te verkondigen dat de verdachten niet worden vervolgd, is heel opmerkelijk. Het kan wel, maar dan moet je zeker weten dat sprake is van noodweer."

Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil niet op de zaak reageren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl