NOS NieuwsAangepast

Wientjes wil één EU-energiebeleid

Werkgeversvoorzitter Wientjes roept premier Rutte op het voortouw te nemen om te komen tot een gezamenlijk Europees energiebeleid. De Europese landen moeten veel nauwer samenwerken om de afhankelijkheid van het Russische gas te verminderen, zei hij in Buitenhof.

Wientjes is het volkomen eens met president Obama, die deze week zei dat Europa veel te afhankelijk is van Rusland. De Europese energievoorziening is totaal versnipperd, met netwerken die niet op elkaar aansluiten, en elk land houdt zich alleen maar bezig met zijn eigen energievoorziening, zei Wientjes. Het gevolg is bijvoorbeeld dat de Baltische staten 80 procent van hun energie uit Rusland krijgen.

"Als ooit duidelijk is geworden dat Europa nog invensiever moet samenwerken, dan is het wel in de laatste weken".

Inkopen

Wientjes vindt onder meer dat de Europese landen gezamenlijk energie moeten inkopen. Ze moeten volgens hem bovendien niet alleen gas kopen in Rusland, maar ook bijvoorbeeld in de VS, Algerije en het Midden-Oosten.

Ook vindt Wientjes dat de Europese landen gezamenlijk onderzoek moeten doen naar de ontwikkeling van schaliegas.

Als eerste stap naar meer samenwerking denkt Wientjes aan een energie-unie met Duitsland. Dat zou het begin kunnen zijn van een Europese Energie-unie.

Volgens Wientjes is Nederland bij uitstek geschikt om het voortouw te nemen, omdat de Nederlandse positie sterk is. Nederland levert bijvoorbeeld aardgas en heeft de grootste oliehaven van Europa.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl