NOS NieuwsAangepast

"OM moet vrouw juwelier vervolgen"

De Bond van Wetsovertreders stapt naar de rechter als de vrouw van de juwelier in Deurne niet wordt vervolgd. Ze werd vrijdag samen met haar man overvallen. Er ontstond een worsteling en een schietpartij, waarbij de twee overvallers omkwamen. Wie de schoten heeft gelost, is nog niet duidelijk.

Het Openbaar Ministerie zei gisteren, een dag na de overval, dat de handelwijze van het echtpaar op zelfverdediging lijkt. De Bond van Wetsovertreders vindt dat te snel gaan, omdat het onderzoek nog niet is afgerond. De bond is een organisatie van gedetineerden en ex-gedetineerden.

Toen in 2012 een man thuis een inbreker doodsloeg, zei staatssecretaris Teeven dat overlijden een "inbrekersrisico" is. De Bond van Wetsovertreders zegt de indruk te hebben dat de schietpartij in Deurne het gevolg is van dit soort uitspraken.

Artikel 12

Als het OM de vrouw niet vervolgt, begint de bond een artikel 12-procedure. Het gerechtshof kan dan bepalen dat het Openbaar Ministerie tot vervolging moet overgaan. Normaal gesproken bepaalt het OM zelf of het iemand strafrechtelijk vervolgt.

Gisteren noemde advocaat Plasman het zeer opmerkelijk is dat de hoofdofficier van justitie al een dag na de overval van noodweer spreekt. Ook hij zei dat een artikel 12-procedure mogelijk is en de zaak dus nog niet nu al tot een eind is gekomen.

De Raad voor de Rechtspraak zegt dat een beroep op de artikel 12-procedure alleen open staat voor direct belanghebbenden. Het is niet duidelijk of de Bond van Wetsovertreders daaronder valt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl