De Amerikaanse inlichtingendienst NSA bespioneerde in 2009 122 regeringsleiders en staatshoofden, meldt het Duitse blad Der Spiegel. De redactie heeft een lijst ingezien met alle prominenten en de data die over hen werden bewaard.

De lijst is afkomstig van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden, die zelf vroeger voor de NSA heeft gewerkt.

Sinds hij vorig jaar met 1,7 miljoen gestolen documenten vertrok uit de VS, heeft hij via journalisten een stroom onthullingen over de spionageactiviteiten van de NSA naar buiten gebracht.

Merkel doelwit

Volgens Der Spiegel beschikte de NSA in 2009 over 300 documenten over bondskanselier Merkel. Snowden had al eerder gemeld dat de dienst de mobiele telefoon van Merkel afluisterde.

De lijst met alle namen van regeringsleiders die in de gaten werden gehouden, is volgens Der Spiegel een stevig bewijsstuk in een mogelijke rechtszaak van de Duitse justitie tegen de afluisterpraktijken van de NSA.

Timosjenko

De NSA-lijst is alfabetisch op voornamen opgesteld. Hij begint met Abdullah Badawi, de oud-premier van Maleisië. Helemaal onderaan staat Joelia (in het Engels Yulia) Timosjenko, de toenmalige premier van Oekraïne.

STER reclame