Eerste homo's trouwen in Engeland

tijd van publicatie Aangepast

In Engeland en Wales zijn kort na middernacht de eerste homo's getrouwd. Er waren in verschillende plaatsen nachtelijke ceremonies.

De landsdelen van het Verenigd Koninkrijk nemen afzonderlijk besluiten over het homohuwelijk. Schotland voert de wetswijziging in oktober in. Noord-Ierland heeft daarentegen geen plannen om trouwen voor homo's toe te staan.

Premier Cameron zegt in een reactie op PinkNews, een website voor homo's, dat het huwelijk liefde, steun, stabiliteit en geluk brengt. "Dat kan de Staat niemand op basis van zijn seksuele voorkeur ontzeggen. Als de liefde tussen mensen onmogelijk wordt gemaakt door de wet, dan moet de wet worden veranderd."

Het Britse Lagerhuis besloot vorig jaar juli dat homoseksuelen moeten kunnen trouwen. Een meerderheid van de Britten heeft geen problemen met homohuwelijken. Er is ook geen grootschalig verzet, zoals vorig jaar in Frankrijk.

Bomaanslag

Toch lag de acceptatie van homo's lange tijd moeilijk. Nog in 1999 werd er een bomaanslag gepleegd op een Londense homo-bar, waarbij drie doden vielen. In de jaren 80 werd onder de regering van Margaret Thatcher een wet aangenomen die het scholen of lokale autoriteiten verbood om homoseksualiteit aan te moedigen. Die wet werd in 2003 afgeschaft.

De Anglicaanse kerk, de staatskerk, zal zich niet langer verzetten tegen homohuwelijken. De aartsbisschop van Canterbury, Justin Welby heeft gezegd dat de kerk de wetswijziging accepteert.

Dat neemt niet weg dat het homohuwelijk onder religieuzen erg gevoelig ligt. Welby hoopt te voorkomen dat conservatieve bisschoppen de kerk verlaten. Wereldwijd is het homohuwelijk voor de Anglicaanse kerk een controversieel punt, met name in Afrika.

STER Reclame