Het is in de laatste vijftien jaar vijf keer gebeurd dat er bij een overval op een juwelier doden vielen.

Stratmann

Een overval die veel stof deed opwaaien is de beroving van juwelier Ruud Stratmann in Den Haag in 2012. Stratmann werd overvallen door twee mannen in een overval die slechts twee minuten duurde. Stratmann probeerde de overvallers nog te stoppen met een pepperspray, maar werd twee keer beschoten en geraakt. Een van de overvallers werd later in Georgië opgepakt. De man gaf zich aan na een oproep van zijn moeder. De twee overvallers zijn eind vorig jaar veroordeeld tot acht en 10 jaar cel.

Hund

Op 7 oktober 2010 vond er in Amsterdam op klaarlichte dag een overval plaats op de juwelierszaak van Fred Hund. Hund raakte met de twee overallers in gevecht en werd in zijn buik geschoten. Een dader is gearresteerd na een dna-match en hij is veroordeeld tot vijftien jaar cel. De tweede overvaller is nog steeds spoorloos.

Amsterdam

In maart 2009 werd een juwelier in zijn woning in Amsterdam-Oost overvallen. De 54-jarige man handelde in diamanten en juwelen. Hij verkocht zijn waar onder meer via internet. Midden in de nacht drongen de overvallers zijn huis binnen via de balkondeuren. De man werd door de overvallers zwaar mishandeld in het bijzijn van zijn vrouw. Hij overleed aan zijn verwondingen.

Rotterdam

In januari 2003 overleed een 52-jarige juwelier in Rotterdam. Hij was alleen in zijn winkel, Het Gouden Pand, in de Rotterdamse wijk Charlois en is vermoedelijk neergeslagen door een of meerdere daders.

Nadat voor een onbekend bedrag aan sieraden werd geroofd, werd zijn zaak in brand gestoken. De man werd bewusteloos door de brandweer uit het pand gehaald en naar het Erasmus Medisch Centrum gebracht. Daar overleed hij in de loop van de avond.

De Klerk

In april 2001 werd bedrijfsleider Ton de Klerk neergeschoten door een overvaller die net de juwelierzaak Vergouwen in Roosendaal had beroofd. Hij achtervolgde de dader toen die op een brommer probeerde te vluchten. De dader schoot hem twee keer in de hartstreek. De Klerk overleed later in het ziekenhuis.

Omstanders wisten de overvaller te overmeesteren

STER reclame