NOS NieuwsAangepast

Plasterk: maak Grondwet niet te hip

"Maak de Grondwet niet te hip, de Grondwet heeft juist waarde omdat we hem niet elk jaar veranderen." Dat zegt minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) bij de aftrap van de viering van 200 jaar Grondwet.

Volgens de minister is de Grondwet in het verleden weleens te hip gemaakt, bijvoorbeeld door het opnemen van de telegraaf in artikel 13 over het briefgeheim. Inmiddels zijn er vele andere vormen van communicatie en wordt de telegraaf vrijwel niet meer gebruikt. "Dus eigenlijk moet je de Grondwet nu een beetje bijstellen omdat hij toen te hip was. Dat doe je niet door het woord telegraaf te vervangen door 'sms' en 'WhatsApp' maar door het te hebben over berichten."

Plasterk zegt dat je beter kan omschrijven wat er vroeger essentieel was aan een geschreven brief. "En vervang je dat door 'een bericht dat je vanuit jouw privacy stuurt naar iemand anders' dan leg je het zo vast."

Artikel 1

Voor Plasterk is artikel 1 van de Grondwet heel belangrijk: "Daar begint het allemaal mee, er staat dat je niet mag discrimineren. En als je zegt dat er van een bepaalde Nederlandse bevolkingsgroep minder moeten zijn, dan is dat niet wat artikel 1 zegt. Dan ga je over de schreef."

Vandaag en morgen is de viering van 200 jaar Grondwet. In Den Haag is morgen een festival met rondleidingen, workshops en voorstellingen. Onder meer het Catshuis en de Trêveszaal zijn open voor publiek. Normaal zijn die gesloten voor bezoekers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl