Schaatser Michel Mulder heeft de Duidelijketaalprijs 2014 gewonnen. Hij krijgt de prijs omdat hij duidelijk spreekt en geestig is. "Het is een genot om naar hem te luisteren", zegt de jury van de prijs.

Een team van taalkundigen van de Vrije Universiteit in Amsterdam onderzocht het taalgebruik van twaalf schaatsers. Voorwaarde was dat de schaatser meedeed aan de Olympische Spelen in Sotsji en dat hij of zij veel media-aandacht kreeg. Tijdens de Olympische Spelen deden Michel en zijn broer Ronald een spelletjestoernooi bij de NOS.

Volgens de jury deed Mulder het in alle onderzochte categorieën goed en is hij daarom de overtuigende winnaar. "Hij is een enthousiaste verteller, zelfs tussen twee races door", zegt directeur Rob Doeve van het Taalcentrum-VU. "Mulder reageert adequaat op vragen. Hij spreekt in mooie en duidelijke zinnen, en zijn antwoorden zijn samenhangend en ondubbelzinnig."

Cartoon

Michel is erg blij met de prijs. "Wat een jaar. Eerst die gouden en bronzen medaille op de Spelen, afgelopen dinsdag de Ard Schenk Award en nu ook de Duidelijketaalprijs in de wacht gesleept. 2014 kan niet meer stuk! Ik ga met een zeer tevreden gevoel op vakantie". De Duidelijketaalprijs bestaat uit een originele cartoon van Volkskrant-cartoonist Bas van der Schot.

Michel Mulder wordt op de voet gevolgd door Ireen Wüst en Sven Kramer. "Die twee schaatsers laten duidelijk zien dat ze gewend zijn aan media-aandacht. Ze spreken helder, zijn goed verstaanbaar en beargumenteren hun stellingen goed", staat in het juryrapport.

Vorig jaar won minister Dijsselbloem de Duidelijketaalprijs.

STER reclame