NOS NieuwsAangepast

FNV: Belastingdienst overbelast

De Belastingdienst is nog steeds overbelast, zegt Abvakabo FNV. Volgens de bond kunnen belastingambtenaren het werk niet aan en loopt Nederland daardoor nog steeds miljarden aan belastinginkomsten mis. "De Belastingdienst moet enorm bezuinigen, terwijl het werk alleen maar toeneemt", zei vakbondsbestuurder Mieke van Vliet in het NOS Radio 1 Journaal.

Abvakabo FNV constateerde vorig jaar in een enquête al dat de Belastingdienst te weinig personeel heeft om goed te controleren op fraude. Toenmalig staatssecretaris Weekers beloofde beterschap. Daar komt weinig van terecht, zegt de bond. "Er zou worden geïnvesteerd, maar in feite is er iets minder bezuinigd."

Werkdruk

Dat 'iets minder' is 160 miljoen euro. Daarnaast zouden er 1600 fraude-inspecteurs bij komen, maar ook daarover is Abvakabo FNV niet tevreden.

"Er zijn inmiddels 300 mensen aangenomen en 1100 werknemers intern doorgestroomd. Dat lijkt mooi, maar de plek die die mensen verlaten wordt niet opgevuld", zegt Mieke van Vliet. "De werkdruk is enorm hoog. Bovendien zitten we midden in een grote reorganisatie. Ruim de helft van de Belastingkantoren gaat dicht."

De fraudemiljarden liggen nog steeds voor het oprapen, zegt Abvakabo FNV. "Er wordt op grote schaal flink gerotzooid met omzetbelasting, toeslagen en loonbelasting. Medewerkers van de Belastingdienst hebben te weinig tijd en daarom verdwijnen veel dossiers in de kelder."

'Niet voor oprapen'

Staatssecretaris Wiebes zegt in een reactie dat er bij de afdeling Toezicht van de Belastingdienst inmiddels 1200 mensen zijn bij gekomen. Dat gaat voor een deel om mensen van andere afdelingen, "maar in totaal is de Belastingdienst niet gekrompen".

Door de investering van 160 miljoen en het extra personeel is volgens Wiebes 250 miljoen opgehaald. Hij noemt dat goed nieuws.

"We mogen ervan uitgaan dat er meer fraude is, dan nu bekend is. Maar het is niet waar dat er miljarden voor het oprapen liggen", zei de staatssecretaris. "Naar die miljarden van Mieke zijn we nog op zoek."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl