Na het laatste fluitsignaal bij AZ - Ajax (0-1) klonk er gejuich bij de Amsterdammers, maar ook in Zwolle ging de vlag uit. Als de Amsterdammers dit seizoen kampioen worden of als tweede eindigen in de eredivisie, speelt PEC Zwolle volgend jaar Europees voetbal. Ajax plaatst zich dan voor de Champions League en PEC gaat, zelfs als de bekerfinale verloren wordt, naar de Europa League.

Algemeen directeur Edward van Wonderen van PEC Zwolle kan zijn geluk niet op. De Zwollenaren spelen pas voor het tweede jaar weer in de eredivisie en dan nu al Europa in. "Het is bizar. De achtste plek in de competitie is al boven verwachting. En nu mag je Europees voetbal spelen. Dat is nog nooit eerder gebeurd en dat is natuurlijk hartstikke mooi. Je schrijft historie met elkaar."

Europa League

In welke ronde van de Europa League PEC Zwolle eventueel instroomt, is afhankelijk van de plek waarop de club eindigt in de eredivisie. Behalve als PEC de bekerfinale wint: dan komen de Zwollenaren direct in de laatste play-offronde van de Europa League uit.

Als PEC Zwolle de bekerfinale verliest en Ajax wordt kampioen of tweede, dan heeft de club in ieder geval recht op een plek in de tweede kwalificatieronde van de Europa League. Maar als PEC Zwolle op plaats vijf tot en met acht van de eredivisie eindigt, dan neemt de club alsnog deel aan de Nederlandse play-offs voor de Europa League.

De winnaar van die play-offs plaatst zich direct voor de derde kwalificatieronde van de Europa League. Dat betekent dat de club twee weken later de eerste Europese wedstrijd speelt. Wint PEC Zwolle de Nederlandse play-offs niet, dan behoudt de club het recht op de plek in de tweede kwalificatieronde.

STER reclame