1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

'Het Syrië dat je nooit ziet' wint Tegel

In de Koninklijke Schouwburg in Den Haag zijn De Tegels uitgereikt, de belangrijkste journalistieke vakprijs van Nederland.

De Tegel voor het beste nieuwsverhaal ging naar Jeroen Trommelen. Hij schreef Krol ontdook pensioenpremiesvoor de Volkskrant. Vrijwel direct daarna trad Henk Krol af als partijleider van de politieke partij 50Plus.

In de categorie verslaggeving wonnen Jan Eikelboom en Ruth Vandewalle voor de reportage Het Syrië dat je nooit ziet. Volgens de vakjury zijn de makers er in geslaagd "de alledaagse werkelijkheid van de burgeroorlog helder te schetsen".

Achtergrond

Oeke Hoogendijk kreeg De Tegel voor de beste achtergrondproductie. Ze volgde negen jaar de restauratie van het Rijksmuseum in Amsterdam. De vakjury prijst de documentaire om het schitterende camerawerk, de knappe montage en geestige beeldrijm.

In de categorie onderzoek ging De Tegel naar Hiske Versprille voor het werk Biefstukkoning serveert paard. Versprille toonde aan dat een gerenommeerd biefstukrestaurant in Amsterdam al jaren paardenvlees op het menu had staan.

"Prachtig psychologisch portret"

Het beste interview was van Tom Kreling en Hugo Logtenberg met Ton Hooijmaijers. Hooijmaijers werd tot drie jaar cel veroordeeld wegens corruptie, valsheid in geschrifte en witwassen. De jury vindt dat Kregeling en Logtenberg met het interview een "prachtig psychologisch portret van een tegen de lamp gelopen zakenman" hebben gemaakt.

Ook was er een Tegel voor het beste talent. Die kreeg Alwin Kuiken van Trouw. De Toekomst Prijs ging naar Yournalism, een platform waarbij de nieuwsconsument het volgende verhaal bepaalt.

Tegels lichten

De journalistieke producties werden door de jury beoordeeld op vakmanschap, de maatschappelijke relevantie en de impact die een productie heeft.

De eerste Tegel werd in 2006 uitgereikt en heeft zijn naam te danken aan het boek Tegels lichten van Henk Hofland. Het was zijn beste journalistieke werk. In 1999 werd Hofland uitgeroepen tot Journalist van de Eeuw.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl