Ajax bereikt finale KNVB-beker

Ajax heeft zich voor de 24ste keer in de clubhistorie voor de bekerfinale geplaatst. Met doelman Kenneth Vermeer als uitblinker werd AZ in Alkmaar met 1-0 verslagen.

Na een voorzichtig begin ontspon zich een aantrekkelijk duel, waarin om elke meter werd gestreden en beide ploegen de aanval zochten. Lasse Schøne schoot over, AZ claimde een strafschop (terecht niet gegeven, want van hands van Ricardo van Rhijn was geen sprake), Esteban hield Daley Blind van een treffer af en Viktor Elm kopte over.

Na een half uur trok Joël Veltman Elm licht aan de arm; de Ajax-verdediger kreeg zijn tweede gele kaart (binnen een minuut), waarna Vermeer de penalty van Aron Jóhannsson stopte. Vlak voor rust werd een goal van AZ terecht afgekeurd wegens buitenspel.

Tien tegen tien

Direct na rust was het opeens tien tegen tien: Mattias Johansson leek Lesly de Sa te raken en ook hij incasseerde zijn tweede gele kaart. En het drama voor AZ werd nog groter, want Schøne schoot de vrije trap schitterend in de kruising: 0-1.

AZ ging daarna op zoek naar de 1-1, had ook veel balbezit, maar in de buurt van Vermeer ging het telkens mis. Twintig minuten voor tijd leek de gelijkmaker dan toch te vallen, maar Vermeer redde met een katachtige reflex bij een inzet van Jóhann Berg Gudmundsson; uit de aansluitende corner kopte Elm rakelings voorlangs.

Ook in de slotfase bleef Vermeer foutloos keepen en hij hield Roy Beerens, Denni Avdic en Nemanja Gudelj van de 1-1 af. Namens Ajax schoot Lerin Duarte twee keer naast. Het deerde de Amsterdammers, die de afgelopen twee jaar in de achtste finales verloren van AZ, niet: zij staan op 20 april tegen PEC Zwolle in de bekerfinale.