NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Turkije blokkeert ook YouTube

Turkije heeft na Twitter nu ook YouTube geblokkeerd. De Turkse telecomautoriteit TIB zegt "voorzorgsmaatregelen" te hebben genomen tegen YouTube zonder tussenkomst van de rechter.

De blokkade volgt kort nadat op YouTube geluidsopnames gepubliceerd waren van een geheime vergadering over Syrië. De stemmen van de minister van Buitenlandse zaken en het hoofd van de veiligheidsdienst zouden te horen zijn.

Corruptie

Er zijn de laatste tijd meerdere geluidsopnames uitgelekt die het bewijs zouden leveren van misstanden en corruptie in regeringskringen. Premier Erdogan zegt dat die opnames niet echt zijn.

Google, eigenaar van YouTube, negeerde een verzoek van de Turkse regering om berichten van YouTube te verwijderen die Erdogan in opspraak kunnen brengen.

Privacy

Vorige week werd Twitter door de Turkse regering geblokkeerd. Volgens de telecomwaakhond gebeurde dat na klachten van gebruikers over schending van de privacy. Wie die gebruikers zijn en op welke manier hun privacy is geschonden, is niet duidelijk. Veel Turken legden al snel de link naar berichten op Twitter over corruptie in de regering van premier Erdogan.

Erdogan zei kort voor de blokkade van Twitter op een verkiezingsbijeenkomst dat "we Twitter gaan wegvagen". Op YouTube was een geluidsopname gezet waarop te horen zou zijn dat Erdogan zijn zoon vertelt dat hij grote sommen geld in veiligheid moet brengen. Gebruikers van Twitter hadden een link naar de beelden geplaatst.

Turken weten de blokkade van Twitter massaal te omzeilen. Of dat ook lukt met de blokkade van YouTube, is nog onduidelijk.

STER reclame