Door redacteuren Reinalda Start en Hugo van der Parre

De PvdA heeft de meeste omhoog gestemde kandidaten van buitenlandse afkomst. Uit een inventarisatie van de NOS blijkt dat zeker 40 allochtone PvdA-politici in de gemeenteraad zijn gekomen door voorkeurstemmen. Het fenomeen komt sowieso het meest voor bij linkse partijen:

In enkele gemeenten bestaat de fractie van de PvdA nu voor de helft of meer uit allochtone raadsleden. Voorbeelden daarvan zijn Roermond, Leerdam en Soest.

Een overzicht van een aantal gemeenten waar voorkeurstemmen een belangrijke rol hebben gespeeld (en dit is de complete lijst):

Utrecht

In Utrecht werd PvdA-fractievoorzitter Ruben Post niet in de raad gekozen. Zijn partijgenoten Marleen Haage, Bouchra Dibi en Bülent Isik stonden op 4, 9 en 13, maar met voorkeurstemmen passeerden ze hem.

Soest

In de gemeente Soest wordt de nieuwe PvdA-fractie gevormd door twee Turks-Nederlandse raadsleden die onder vuur liggen vanwege het ronselen van stemmen in de lokale moskee. Lijsttrekker Osman Suna en de nummer 4 Adem Baskaya wisten de enige twee PvdA-zetels in hun gemeente te bemachtigen.

Rotterdam

De PvdA kreeg flinke klappen en lijsttrekker Karakus wist niet eens de helft van de stemmen te trekken van de Rotterdamse PvdA-kiezers. Veel Turkse stemmen gingen naar het CDA. De Turks-Nederlandse CDA- kandidaten Turan Yazir en Mehmet Evsen (nr 16) trokken daar meer stemmen dan de nummers 2 en 3 op de lijst. Karakus is inmiddels opgestapt.

Den Haag

In Den Haag komen lager geplaatste PvdA-kandidaten in de raad ten koste van de nummers 4,5 en 6. Het zijn ook hier weer migranten die meer kiezers wisten te trekken: Ramnewash (8), Kajoune (10) en Aydin (11). In totaal stemden 24.705 mensen in Den Haag op de PvdA. Daarvan gingen 10.007 naar de lijsttrekker Baldewsingh.

Harderwijk

Ibrahim Karayavuz, kandidaat-raadslid voor de PvdA Harderwijk, heeft voldoende voorkeurstemmen gehaald en kan op eigen houtje verder in de lokale politiek. Daar had hij voor de verkiezingen al mee gedreigd omdat hij ontevreden is over de manier waarop de PvdA met kandidaten van Turkse afkomst omgaat. Die worden volgens hem alleen gebruikt als stemmentrekker met een bijrol. De ene Turk wordt daarbij ingeruild voor de andere, aldus Karayavuz.

Enschede

In Enschede veel voorkeurstemmen voor Ahmed Yilmaz van de SP. Hij stond op 7 en is nu als derde raadslid binnengekomen in een vijfmansfractie. Bij de PvdA steeg zittend raadslid Kenan Boz dankzij voorkeurstemmen van plaats van 13 naar 2.

Venlo

In Venlo doet het verschijnsel zich voor bij het CDA. De christendemocraten haalden zeven zetels. Drie daarvan vallen toe aan Turks-Nederlandse kandidaten die op de plaatsen 8, 14 en 18 stonden. Door voorkeurstemmen komen ze de raad binnen als de nummers 5, 6 en 7 van het CDA.

Helmond

In Helmond werd bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen Mohammed Chahim met voorkeurstemmen in de raad gekozen voor de PvdA. Hij beleefde deze verkiezingen als lijsttrekker. En opnieuw werd een nieuw raadslid met voorkeurstemmen gekozen. De Turks-Nederlandse Neco Kaygisiz ging van plaats 6 naar 3.

Roermond

Misschien is Roermond wel de kampioen van de voorkeurstemmen. Zo is het niet alleen aan oud-VVD-er Van Rey te danken dat zijn partij LVR tien zetels won en veruit de grootste werd in die stad. De verschillende migranten op de lijst haalden ook zetels voor de partij binnen. Met name Mohammed Derkaoui, van Marokkaanse komaf, was voor LVR een stemmentrekker. Hij steeg van plaats 21 naar de vierde plaats.

De PvdA-fractie in Roermond moet zich na het tellen van de stemmen achter de oren hebben gekrabd. Twee van de drie zetels die na de verkiezingen nog overbleven, werden binnengehaald door kandidaten van Turkse afkomst. De lijsttrekker werd verrassend van de eerste plaats gestoten door een nieuwkomer in de Roermondse politiek op plaats 12, de 25-jarige student Selami Coskun.

STER reclame