NOS NieuwsAangepast

Wolf beschermd dier in Nederland

De wolf krijgt in Nederland een wettelijk beschermde status. Dit betekent dat op het wilde dier niet mag worden gejaagd. Boeren van wie dieren zijn opgegeten door een wolf, krijgen een schadevergoeding.

Dit schrijft staatssecretaris Dijksma van Landbouw in een brief aan de Tweede Kamer. De afgelopen tijd zijn enkele rapporten verschenen over de verwachte komst van de wolf naar Nederland. Nederland moet zich daarop voorbereiden, aldus Dijksma.

Terugkomst

Wolven kunnen goed in Nederland overleven doordat er genoeg voedsel is, zoals herten en wilde zwijnen.

Dijksma wil zich vooral richten op de komst van de zwervende, alleen levende wolf. Zo'n 15 kilometer van de Nederlandse grens met Duitsland is zo'n solitaire wolf gesignaleerd, en op 200 kilometer van de grens een roedel wolven. In het oosten van Duitsland leven wolven in groepen.

1000 kilometer

Het is onduidelijk wanneer de wolf voet op Nederlandse bodem zal zetten. Jonge wolven verlaten na twee jaar hun geboortestreek en roedel op zoek naar een eigen leefgebied en een partner. Ze kunnen dan wel 1000 kilometer afleggen.

Wolven zijn voor mensen niet gevaarlijk, maar boeren vrezen hun komst omdat ze schapen, geiten en pluimvee eten. Deze dieren staan vaak in een wei zonder gesloten hek. Een wolf kan daardoor gemakkelijk bij zijn prooi. Er komen dus tegemoetkomingen voor schade "veroorzaakt door beschermde diersoorten aan bedrijfsmatig gehouden landbouwhuisdieren".

Kogelgaten

Vorig jaar werd een dode wolf in Luttelgeest in Flevoland gevonden. Hij bleek niet zelf naar Nederland te zijn gekomen. In het lichaam van de wolf zaten twee kogelgaten en in zijn maag vonden onderzoekers resten van een bever. De wolf bleek in de Karpaten te zijn doodgeschoten en hier langs de weg te zijn gelegd.

Wolven leven in veel Europese landen zoals Frankrijk, Zweden, Portugal, Spanje, Zwitserland, Polen, Tsjechië, Oostenrijk en Rusland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl