Bandidos nu ook in Noord-Holland

Aangepast

Motorclub Bandidos opent een tweede afdeling in Nederland. Na Sittard vestigt de motorclub zich volgens zijn website nu ook in Alkmaar.

Twee weken geleden kregen de Bandidos voet aan de grond in Nederland toen de afdeling Sittard van No Surrender overstapte naar de Bandidos. Dat leidde meteen tot spanningen. Hells Angels, de grote rivaal van de Bandidos, vatte de komst op als een provocatie. Tientallen Hells Angels trokken naar Sittard, waarschijnlijk om de Bandidos een 'waarschuwing' te geven.

Ook in de regio Alkmaar kan de rivaliteit tussen motorclubs tot problemen leiden. De Hells Angels zien Noord-Holland traditioneel als hun territorium. Ze hebben ook een afdeling in Alkmaar.

Blij dat ze weg zijn

Klaas Otto, de president van No Surrender in Nederland, bevestigt dat alle leden van de afdeling Alkmaar van zijn club zijn overgestapt naar de Bandidos. Ze zijn nu lid van Bandidos Prospect Chapter Alkmaar.

Volgens Klaas Otto van No Surrender zullen er na de afdelingen in Sittard en Alkmaar niet nog meer leden van zijn motorclub overstappen naar de Bandidos. ,,Alkmaar was vanaf het begin af aan een zorgenkindje. Ze zijn zelf een paar weken geleden opgestapt omdat we ze links lieten liggen. Ze waren er in een jaar tijd niet eens in geslaagd een motorrijbewijs te halen. Ik ben blij dat ze weg zijn."

De overgestapte leden van No Surrender wonen in Heerhugowaard. Burgemeester Han ter Heegde van die gemeente had al eerder vernomen dat alle leden van motorclub No Surrender in zijn gemeente wilden overstappen naar rivaal Bandidos. Ter Heegde heeft in principe geen bezwaar tegen de oprichting van een afdeling van de Bandidos, zolang de motorclub zich aan de wet houdt.

Rivaliteit

In Limburg leidde het overstappen van de president van de regionale afdeling van No Surrender naar Bandidos tot onrust. In Nieuwstadt zijn twee keer explosieven gegooid naar de woning van Harrie Ramakers. Wie er achter de aanslagen zit, is niet bekend.

De gemeente heeft daarna een noodverordening uitgevaardigd en de belaagde leider van de Bandidos elders ondergebracht. Ramakers is gisteren samen met drie andere mannen aangehouden voor wapenbezit. Ze zitten nog steeds vast.

Verder uitbreiden

No Surrender blijft volgens Klaas Otto verder uitbreiden. Zo start de motorclub een chapter in Breda. ,,En we zijn in gesprek met de motorclub Pawnees in Spanje. Een chapter stapt al naar ons over, de rest volgt waarschijnlijk ook", zegt Otto. Zijn motorclub zal zich niet bemoeien met de strijd tussen Bandidos en Hells Angels. ,, We hebben wel contacten met de Bandidos maar we kiezen geen partij.

STER Reclame