Ringen gevonden rond planetoïde

Aangepast

Astronomen hebben bij toeval een bijzondere ontdekking gedaan bij Chariklo, een planetoïde tussen Saturnus en Uranus. Het ruimterotsblok blijkt ringen te hebben. Daarmee is Chariklo het vijfde - en kleinste - hemellichaam met ringen in ons zonnestelsel, na de planeten Saturnus, Jupiter, Neptunus en Uranus.

De ringen werden gevonden toen de wetenschappers de planetoïde bestudeerden toen die langs een ster schoof. Ze hadden verwacht dat het licht van de ster daarbij één keer zou dimmen, maar dat gebeurde meerdere keren. Het bleek dat ook de ringen het licht blokkeerden.

"We waren niet op zoek naar een ring en verwachtten die ook helemaal niet rond kleine lichamen als Chariklo. De ontdekking was dus een complete verrassing", zegt de leider van het onderzoek, dat in Nature is gepubliceerd.

Ontstaan onbekend

De ringen zijn bijzonder dicht en smal, ongeveer zeven en drie kilometer wijd, rond de planetoïde met een doorsnee van 250 kilometer. De Zuid-Amerikaanse onderzoekers hebben de ringen de bijnamen Oiapoque en Chuí gegeven, naar twee rivieren in Brazilië.

Hoe ringen zijn ontstaan, is niet duidelijk. Mogelijk is Chariklo ooit op een ander hemellichaam gebotst en zijn de brokstukken in een baan om de planetoïde terechtgekomen.

STER Reclame