Volkert kan naar buitenland

tijd van publicatie Aangepast

Volkert van der Graaf kan naar het buitenland als hij is vrijgelaten. De voorwaarden van het Openbaar Ministerie en het toezicht van de reclassering maken dat niet onmogelijk, zegt Reclassering Nederland.

Volkert van der Graaf moet zich tijdens zijn voorwaardelijke invrijheidstelling aan een aantal voorwaarden houden. Hij moet zich wekelijks melden bij de reclassering. Hij moet zich onder behandeling van een psychiater stellen en mag hij niet in de plaatsen Hilversum, Rotterdam, Den Haag komen.

Uitleveringsverdrag

Om die gebiedsverboden te handhaven krijgt hij een enkelband. Toch is dat niet per definitie een beletsel om zich in het buitenland te vestigen, zegt een woordvoerder van Reclassering Nederland.

Hij moet in het buitenland ook aan de door het OM gestelde voorwaarden kunnen voldoen. Ook moet er een uitleveringsverdrag zijn met het land waar hij gaat wonen, zodat er rechtsmiddelen zijn om hem naar Nederland te halen als hij zich niet aan de afspraken houdt.

Benno L.

Onlangs bleek in de zaak van de voor ontucht veroordeelde zwemleraar Benno L. dat hij niet in Duitsland mocht gaan wonen, vanwege het reclasseringstoezicht. Dat komt volgens Reclassering Nederland omdat er geen uitleveringsverdrag is met Duitsland, waardoor er geen rechtsmiddelen zijn om Benno L. aan de voorwaarden te houden.

Het is dus niet zo dat een vestiging in het buitenland per definitie niet kan.

STER Reclame