Je eigen kapsel bij de kapper uitzoeken is niet vanzelfsprekend in Noord-Korea. Voor de mannelijke bevolking lijkt er zelfs niets meer te kiezen. De BBC meldt dat er nog maar één haarstijl is toegestaan: het Kim Jong-un kapsel. De zijkanten opgeschoren en bovenop het haar iets langer.

De nieuwe richtlijnen zouden twee weken geleden zijn ingevoerd. Sommige mannen voelen weinig voor zo'n make-over. "Het kapsel van onze leider is erg uniek, als je dat zo kan zeggen. Het past niet bij iedereen omdat ieder persoon een verschillend gezicht heeft", vertelt een man op Radio Free Asia.

Chinese smokkelaars

Ook doet het kapsel van Kim Jong-un denken aan dat van Chinese criminelen, zegt een Noord-Koreaan die in China woont. "Tot tien jaar geleden noemden we zo'n kapsel de "Chinese smokkelaarsstijl".

Zoals bij meer nieuwsberichten uit Noord-Korea is ook hier moeilijk te verifiëren op welke bron Radio Free Asia zich baseert. De omroep wordt geciteerd in The Korea Times.

Eerder was er volgens de BBC bij de Noord-Koreaanse kapper ook al weinig te kiezen. Er waren tien toegestane kapsels voor mannen. Ook voor vrouwen is de vrijheid beperkt. Zij kunnen kiezen uit achttien verschillende stijlen. Lang haar is helemaal uit den boze. De staatstelevisie lanceerde zelfs een campagne tegen lang haar.

STER reclame