Renate Groenewold stopt als schaatscoach. De oud-schaatsster wil verder kijken dan het schaatsen en zich richten op een maatschappelijke carrière. De 37-jarige Groenewold was de afgelopen drie seizoenen coach van Team Corendon.

"Het is een weloverwogen maar zeker geen gemakkelijk besluit geweest", verklaart Groenewold. "Maar al nadenkend en pratend met veel mensen in mijn directe omgeving ben ik tot de conclusie gekomen dat ik nieuwsgierig ben. Nieuwsgierig naar wat er nog meer is dan alleen schaatsen en schaatscoach zijn."

250 dagen per jaar

"Ik wil mezelf blijven ontwikkelen als persoon en als mens. Nog vier jaar lang als coach met de ploeg 250 dagen per jaar op pad gaan, wordt dan lastig. Wat ik concreet ga doen, weet ik nog niet. Daar gun ik mezelf alle tijd en rust voor."

Groenewold kwam zelf als schaatsster uit voor TVM en de DSB-ploeg. Het grootste succes uit haar carrière is de wereldtitel allround in 2004. Drie jaar daarvoor was ze al eens derde geworden op de WK.

Bij de Olympische Spelen pakte ze twee keer zilver op de drie kilometer. De Europese titel allround won Groenewold nooit. Ze eindigde één keer als tweede en vijf keer als derde. Wel was ze goed voor drie Nederlandse titels allround en tien Nederlandse titels op individuele afstanden.

Succesvol coach

Groenewold stopte in 2010 met schaatsen en begon in 2011 als coach, van het team dat later dat jaar Op=Op Voordeelshop als hoofdsponsor kreeg. Ze werkte samen met Peter Kolder. Een seizoen later werd Corendon hoofdsponsor. De ploeg behaalde successen met onder anderen Thijsje Oenema, die NK-goud veroverde op de 500 en 1.000 meter.

In 2013 fuseerde de ploeg met Team Van Veen en werd Jan van Veen de eindverantwoordelijke. Bij de Olympische Spelen in Sotsji waren Lotte van Beek (brons op 1.500 meter) en Jan Blokhuijsen (zilver op 5.000 meter) succesvol voor het team van Groenewold. Marrit Leenstra veroverde, net als Van Beek en Blokhuijsen, nog goud op de ploegenachtervolging. Blokhuijsen werd het afgelopen seizoen ook Europees kampioen allround.

Aderlating

Voor Team Corendon is het vertrek van Groenewold een aderlating, beaamt Van Veen. "Dit komt voor mij wel onverwacht. Ik heb dit seizoen met veel plezier met Renate samengewerkt. Ze heeft onmiskenbaar veel potentie als schaatscoach. Ik had haar er graag bijgehouden."

STER reclame