NOS WielrennenAangepast

Promotie/degradatie in wielrennen

Vanaf 2018 kunnen wielerploegen promoveren naar en degraderen uit de hoogste divisie. Dat meldt de UCI in een nieuwsbulletin, waaruit blijkt dat de ingrijpende hervormingen van de sport weer een stap dichterbij komen.

Vanaf 2017 zullen er nog slechts zestien in plaats van achttien ploegen actief zijn op het hoogste niveau, dat nu nog de WorldTour heet. De ploegen bestaan daarnaast niet meer uit maximaal 30 renners, maar uit maximaal 22 coureurs.

Een jaar later, in 2018, treedt het nieuwe promotie/degradatiesysteem in werking. De nummer zestien van de hoogste divisie (voorlopig 'divisie 1A' genoemd) degradeert dan automatisch naar 'divisie 1B', van waaruit de nummer één automatisch promoveert.

Kalender

Naast minder teams, zijn er vanaf 2017 ook minder koersdagen. En topwedstrijden als Parijs-Nice en Tirreno-Adriatico kunnen niet meer gelijktijdig worden georganiseerd.

Met die nieuwe opzet geeft de UCI gehoor aan een alom gehoorde klacht in de wielrennerij; het seizoen is te lang en de wielerkalender trekt een onnodig zware wissel op de teams.

In 2020 moet de nieuwe kalender vaststaan. Organisatoren van wielerkoersen kunnen zich in 2017 aanmelden voor zowel 'divisie 1A' (WorldTour) als 'divisie 1B'.

Individuele ranking

Een andere noviteit is dat er vanaf 2017 één individuele ranking wordt bijgehouden waarin renners worden opgenomen die in álle divisies uitkomen. Dit zou inhouden dat bijvoorbeeld de Italiaan Simone Ponzi, die voor de procontinentale ploeg Yellow Fluo de Ronde van Drenthe won, een plaats krijgt tussen WorldTour-renners.

Daarnaast krijgt elke divisie vanaf 2015 zijn eigen ranglijst, op basis waarvan vanaf 2018 elk jaar promotie of degradatie plaatsheeft.

Definitief

De definitieve plannen worden woensdag en donderdag voorgelegd aan de Professional Cycling Council. Dat lijkt echter slechts een formaliteit volgens de UCI, die stelt dat de plannen "worden ondersteund door alle leden van de wielerfamilie".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl