NOS NieuwsAangepast

Koning prijst deelnemers NSS-top

Koning Willem-Alexander heeft de deelnemers aan de Nuclear Security Summit gewezen op de bijdrage die Nederland in het verleden heeft geleverd aan een veiliger wereldorde. In zijn welkomstwoord voor zijn gasten bij het diner in paleis Huis ten Bosch noemde hij de 17e-eeuwse rechtsgeleerde Hugo Grotius, ook wel De Groot, "de vader van het volkenrecht".

Bij het diner waren voor zover bekend alle staatshoofden, regeringsleiders en ministers die meedoen aan de tweedaagse top in Den Haag. Ook koningin Máxima was erbij. De meeste gasten kwamen aan tussen 19.00 en 20.00 uur.

De leiders van de G7-landen kwamen pas rond 20.30 uur, omdat zij eerst in het Catshuis een overleg hadden over het conflict met Rusland.

Hoop

De koning prees zijn gasten voor hun aanwezigheid in Den Haag. Ze geven zo "een boodschap van hoop op een veiliger leven", zei hij. "We kunnen het ons niet permitteren verdeeld te zijn, nu de wereld op dit vlak meer onderling verbonden is dan ooit."

Het diner is het slotstuk van de eerste dag van de NSS in Den Haag. Morgen wordt de conferentie afgesloten met nieuw overleg over het voorkomen van nucleair terrorisme.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl