NOS NieuwsAangepast

Vliegveld Madrid nu 'Adolfo Suárez'

Wie in het vervolg naar Madrid reist met het vliegtuig zal landen op de luchthaven Adolfo Suárez. De huidige naam, Barajas, wordt vervangen door die van de overleden oud-premier van Spanje.

Premier Rajoy wil met de wijziging oud-premier Suárez eren omdat hij een belangrijke rol speelde in de geschiedenis van Spanje. Na de dood van dictator Franco kreeg Suárez van koning Juan Carlos de opdracht van Spanje een democratie te maken. Hij zorgde voor hervormingen en in 1977 werd hij de eerste democratisch gekozen premier van Spanje.

Veel Spanjaarden zeggen dat het mede aan Suárez te danken is dat er na de dood van Franco geen revolutie uitbrak en Spanje vrij geleidelijk overging in een democratie.

Alzheimer

De oud-premier overleed gisteren op 81-jarige leeftijd. Hij verscheen al ruim tien jaar niet meer in het openbaar, hij leed aan Alzheimer. Vandaag nemen duizenden Spanjaarden persoonlijk afscheid van de oud-premier door langs de kist te lopen die staat opgesteld in het congres in Madrid.

De goedkeuring voor de naamsverandering van de luchthaven werd vandaag al getekend door de minister van transport. Ook de burgemeester ging gelijk akkoord en zei dat de Madrilenen verheugd zullen zijn met de nieuwe naam van het vliegveld als eerbetoon aan de oud-premier.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl