Nazi-kamp in Elzas wordt opgeknapt
Het voormalige concentratiekamp Natzweiler-Struthof in de Franse Elzas wordt grondig gerestaureerd. Het kamp in het noordoosten van Frankrijk, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog ook bijna 600 Nederlanders hebben vastgezeten, is zwaar getroffen door stormen.
Ieder jaar komen er zo'n 170.000 bezoekers naar het kamp. Veel barakken zijn in zo'n slechte staat dat het te gevaarlijk is voor bezoekers om er naar binnen te gaan. De restauratie van de barakken, de gevangenis en het crematorium op het 4,5 hectare grote terrein kost ongeveer 1,2 miljoen euro.
De werkzaamheden moeten voor de zomer zijn afgerond, zo heeft de directie van het kampmuseum bekendgemaakt.
Nacht und Nebel
In Natzweiler-Struthof hebben ongeveer 40.000 verzetsstrijders uit Frankrijk, Noorwegen, Nederland, Polen, Duitsland en de Sovjet-Unie vastgezeten. Zeker 25.000 gevangenen kwamen in het kamp om het leven.
Het was een zogeheten Nacht und Nebel-kamp, waar de gevangenen spoorloos moesten verdwijnen. Familieleden van omgekomen gevangenen mochten onder geen voorwaarde een overlijdensbericht krijgen.
Van de 590 Nederlandse verzetsstrijders die er gevangen zaten, hebben 280 het kamp niet overleefd. Onder de Nederlanders die de nazi's in Struthof-Natzweiler opsloten, waren de journalist W.L. Brugsma en George Maduro, een Joodse verzetsstrijder, naar wie Madurodam is genoemd. Brugsma overleefde het, Maduro stierf vlak voor de bevrijding van het kamp.
Floris Bakels publiceerde in 1977 over zijn gevangenschap in onder meer Natzweiler het boek Nacht und Nebel. Het boek stond 7 weken boven aan de lijst van bestverkochte boeken in Nederland.