NOS NieuwsAangepast

Marokko blij over standpunt kabinet

Marokko heeft waardering voor de wijze waarop het kabinet afstand heeft genomen van de uitspraken van Geert Wilders over Marokkanen in Nederland. De Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft dat volgens het ANP gezegd in een gesprek met minister Timmermans.

Ze hadden een ontmoeting in de marge van de nucleaire top in Den Haag. Beide bewindslieden zeiden dat Wilders' uitlatingen de diplomatieke en economische banden niet negatief hebben beïnvloed. "De betrekkingen tussen Nederland en Marokko zijn uitstekend'', bevestigde Timmermans na afloop.

Timmermans herhaalde tegenover zijn Marokkaanse ambtgenoot dat Marokkaanse Nederlanders net zo Nederlands zijn als ieder ander hier.

Triest hoofdstuk

Het kabinet nam vrijdag unaniem afstand van de woorden van Wilders. De PVV-leider had woensdag zijn publiek gevraagd of ze meer of minder Marokkanen in Nederland willen. ,,Minder, minder, minder'', scandeerde de zaal. "Dan gaan we dat regelen'', zei Wilders daarop. Vicepremier Lodewijk Asscher zei vrijdag na de ministerraad dat hij met walging had gekeken naar de beelden. Hij sprak van "een triest hoofdstuk in onze politieke geschiedenis''.

Wliders zei zaterdag op een persconferentie dat hij geen spijt heeft van zijn uitlatingen en dat hij geen excuses gaat aanbieden. De omstreden uitspraken leidden ertoe dat een aantal PVV-politici hun functie ter beschikking stelde. Ook vandaag hebben weer PVV-politici besloten om op te stappen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl