Door de commotie over de uitspraken van PVV-leider Wilders over Marokkanen, wankelt de fractie van de PVV in het Europees Parlement. Waarnemend PVV-fractieleider Lucas Hartong heeft geen zin om na de verkiezingen in mei aan te blijven, zegt hij tegen NOS-correspondent Tijn Sadée.

Vanmiddag werd bekend dat Hartong wel voorlopig de nieuwe leider van de partij in Brussel is. Hij is de opvolger van Laurence Stassen. Zij gaf vrijdagavond aan dat ze breekt met de PVV.

Lopende zaken

De "beschaafde vrijheid" om te kunnen werken is volgens Hartong zoek. "De drive om ook echt iets te kunnen bereiken voor onze kiezers is er steeds minder", zegt hij.

Vanochtend heeft hij Wilders gemeld alleen nog als Europarlementariër aan te blijven om lopende zaken af te handelen tot de Europese verkiezingen in mei. "Maar ik verlaat de partij niet", zegt Hartong.

Overblijver

De PVV heeft vier zetels in het Europees Parlement. Alleen nummer drie, Auke Zijlstra, blijft beschikbaar. Hij noemt de commotie over Wilders' uitspraken een storm in een glas water.

Het andere fractielid, Patricia van der Kammen, stopt er na mei uit gezondheidsoverwegingen mee.

STER reclame