Rutte opent NSS-top 2014

time icon Aangepast

Premier Rutte heeft de NSS-top in Den Haag geopend. Hij deed dat met een korte toespraak, waarin hij het doel van de conferentie verwoordde: het voorkomen van nucleair terrorisme.

Een speciaal welkomstwoord was er voor de Amerikaanse president Obama, die vier jaar geleden het initiatief nam voor de NSS-conferenties. Ook president Park van Zuid-Korea, gastland van de vorige top, werd welkom geheten.

De bijeenkomst begon om 15.15 uur met een korte muziek-, video- en dansvoorstelling, waarin gastheer Nederland zich voorstelde en de premier ook op de fiets was te zien. De Amerikaanse president Obama moest erom lachen.

Drie doelstellingen

Rutte zei dat er de afgelopen jaren veel is gedaan, maar dat er nog een boel moet gebeuren. Hij legde de nadruk op de doelstellingen van de top: verkleining van de hoeveelheid gevaarlijk nucleair materiaal in de wereld; verbetering van de beveiliging van die voorraden en betere internationale samenwerking tussen landen, door bijvoorbeeld meer informatie te delen.

Na Rutte kwam Park aan het woord, gevolgd door VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon. Hij bedankte Nederland voor het gastheerschap en de vriendelijke ontvangst.

Ook de Duitse bondskanselier Merkel was aanwezig. Ze landde pas rond 14.45 uur op Rotterdam The Hague Airport en werd direct naar het Haagse World Forum gebracht.

Gesloten deuren

Na de opening ging de top achter gesloten deuren verder met een plenaire vergadering. Door loting is beslist dat de Chinese president Xi Jinping als eerste mag spreken. Daarna volgt president Obama.

Daarna begint een informeel gedeelte, waarin de deelnemers elkaar apart kunnen ontmoeten.

Vanavond is er een ontvangst door de koning op Paleis Huis ten Bosch. Eerst wordt een groepsfoto gemaakt, daarna volgt een banket.

G7

De leiders van de G7-landen ontmoeten elkaar om 18.30 uur in het Catshuis: de ambtswoning van premier Rutte. Belangrijkste gespreksonderwerp daar is hoe om te gaan met het Russische optreden in Oekraïne en de Russische annexatie van de Krim.

STER Reclame