'Exxon-Valdez' nog steeds voelbaar

Aangepast

Exxon Valdez - de naam roept meteen herinneringen op aan de enorme milieuramp voor de kust van Alaska. Het is vandaag 25 jaar geleden dat de olietanker aan de grond liep.

Het schip verloor in de dagen erna honderd miljoen liter ruwe olie. De olieramp had een vernietigende impact op het milieu. Over een lengte van 1500 kilometer raakte de kust besmeurd met ruwe olie.

Meer dan een half miljoen vogels en duizenden otters, robben en zeeleeuwen overleefden de ramp niet. De visserij liep enorme schade op.

Nog steeds zijn de gevolgen merkbaar. Het ecosysteem is op sommige plekken permanent beschadigd, en de natuur is er nog lang niet op het niveau zoals dat voor 1989 was, schrijft Marybeth Holleman op de website van CNN. De auteur woont in Alaska.

Het verantwoordelijke bedrijf ExxonMobil reageerde in de dagen na 25 maart 1989 traag op de ramp. Hierdoor kon de olie zich verder verspreiden en was opruimen erg moeilijk.

In 2008 werd ExxonMobil uiteindelijk veroordeeld tot het betalen van 500 miljoen dollar schadevergoeding aan duizenden gedupeerde vissers, een stuk lager dan de 5 miljard dollar die eerder was geƫist.

STER Reclame