Een rechtbank in het zuiden van Egypte heeft 529 leden van de Moslimbroederschap ter dood veroordeeld. Zij zouden in augustus hebben meegedaan aan de rellen die uitbraken nadat veiligheidstroepen in Caïro een eind hadden gemaakt aan twee pro-Morsi-betogingen.

Bij het geweld van de veiligheidstroepen kwamen honderden Morsi-aanhangers om het leven. Uit protest gingen in heel Egypte Moslimbroeders de straat op. Ze vielen politiebureaus, kerken en regeringsgebouwen aan.

Politieagent

De rechtbank in de stad Minya stelde de verdachten onder meer verantwoordelijk voor de dood van een politieagent en een poging tot moord op twee anderen.

In totaal stonden hiervoor 545 verdachten terecht. Het grootste deel, zo'n 400 man, is voortvluchtig of op borgtocht vrij. Zestien verdachten werden vrijgesproken.

Advocaten

Rondom het gerechtsgebouw waren strenge veiligheidsmaatregelen van kracht. Journalisten werden niet toegelaten.

Een advocaat van een van de verdachten zei een paar dagen geleden dat zijn collega's de rechtbank hadden verzocht om nog geen uitspraak te doen. Ze wilden meer tijd om het de aanklacht te bestuderen. De rechtbank weigerde dat.

Duizenden arrestaties

Na de afzetting van de streng islamitische president Morsi, in juli vorig jaar, zijn duizenden van zijn aanhangers opgepakt. De Moslimbroederschap werd verboden en tot een terroristische organisatie verklaard.

STER reclame