Premier Abe van Japan zegt dat het spijtig is dat recent in bibliotheken in Tokio dagboeken van Anne Frank zijn vernield. Abe bracht vandaag een bezoek aan het Anne Frank Huis in Amsterdam.

"Het is spijtig, heel spijtig dat 300 boeken zijn vernield", zei Abe tijdens een persconferentie in het Anne Frank Huis. "We onderzoeken nog steeds wat het motief van de verdachte is", voegde hij eraan toe.

De Japanse premier bezocht het museum voorafgaand aan de NSS-top in Den Haag, die morgen begint. Abe kwam vandaag op Schiphol aan en ging rechtstreeks door naar het Anne Frank Huis. Ook heeft hij het Rijksmuseum bezocht.

Verdachte

Premier Abe wilde met zijn bezoek laten zien dat Japan zich de recente vernieling van de dagboeken van Anne Frank aantrekt. De Japanse politie heeft ruim een week geleden een verdachte van de vernieling opgepakt.

Gruwelijkheden

Volgens de Japanse premier was de twintigste eeuw er een van oorlog en misdaden tegen de menselijkheid. "Anne Frank heeft dat ervaren", zei hij. Abe zegt dat er alles aan gedaan moet worden om te voorkomen dat zulke gruwelijkheden ooit weer gebeuren.

STER reclame