NOS NieuwsAangepast

Ebola-uitbraak in Guinee

Artsen zonder Grenzen heeft extra hulp naar het West-Afrikaanse land Guinee gestuurd vanwege een uitbraak van het ebola-virus. Daar zijn tot nu toe 29 mensen aan doodgegaan. Zes mensen zijn geïnfecteerd en daarnaast worden bijna vijftig patiënten onderzocht om te zien of zij ook besmet zijn. Het is de eerste keer dat er een uitbraak in het land is.

De medewerkers nemen medisch en logistiek materiaal mee. Medisch adviseur van Artsen zonder Grenzen, Esther Sterk, is gespecialiseerd in het ebola-virus en coördineert de hulp vanuit Genève. Zij zegt dat een uitbraak wel vaker voorkomt, maar dat hulp snel nodig is omdat het een zeer besmettelijke ziekte is. "Alle patiënten die ebola kunnen hebben, worden op dit moment geïsoleerd."

Kosmonaut-pakken

Medicijnen tegen ebola zijn er niet. Wel kunnen besmette mensen behandeld worden voor de symptomen van ebola. "Als mensen heel veel braken of diarree hebben, kunnen we vloeistoffen geven. Ook geven wij palliatieve zorg, allemaal om de epidemie te stoppen", aldus Sterk. "Het medisch personeel van Artsen zonder Grenzen beschermt zichzelf met een soort astronautenpakken."

Ebola veroorzaakt inwendige bloedingen. Meer dan de helft van de geïnfecteerden overlijdt eraan. De laatste grote uitbraak in Afrika was in de zomer van 2012 in Uganda. Toen stierven er zeventien mensen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl