1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS SchaatsenAangepast

Vijfde wereldtitel Wüst, brons Nauta

Ireen Wüst heeft voor de vijfde keer in haar loopbaan en voor de vierde maal op rij de WK allround op haar naam geschreven. De Brabantse werd in Heerenveen tweede op de afsluitende 5.000 meter. De Russin Olga Graf pakte op gepaste afstand zilver en Yvonne Nauta legde beslag op de bronzen medaille.

Met haar vijfde wereldtitel passeert Wüst Atje Keulen-Deelstra die op viermaal WK-goud bleef steken. Om het record te verbreken moet ze nog even doorgaan. De Duitse Gunda Niemann werd maar liefst acht keer wereldkampioene.

Wüst, die in 2007 in Heerenveen haar eerste WK allroundtitel veroverde, toonde na afloop van haar race een shirt met daarop de tekst 'TVM bedankt', verwijzend naar haar teamsponsor die na veertien jaar uit het schaatsen zal stappen. De veelvraat, die op 1 april haar 28ste verjaardag viert, reed negen seizoenen voor de Groene Brigade.

Fraaie afsluiter Nauta

Na de eerste dag, waarop ze zowel de 500 als de 3.000 meter won, kon Wüst de titel nauwelijks meer ontgaan. Haar overmacht onderstreepte ze door met 1.54,13 ook de winst op de 1.500 meter voor zich op te eisen.

Op de 5.000 meter zat een vierde afstandszege er niet in en dat kwam door Nauta. De Friezin reed met 6.57,59 een prachtig persoonlijk record waarmee ze in een klap van plek zeven naar het brons steeg. Met 6.59,07 werd Wüst tweede en daarmee verbeterde ze haar baanrecord punten.

Debutante Irene Schouten dook op de de slotafstand ver onder haar persoonlijk record en besloot daardoor een prima toernooi als zesde. Diane Valkenburg schaatste enigszins kleurloos naar plaats vijf.

Bekijk het eindklassement bij de vrouwen na vier afstanden.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl