1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Turkije haalt Syrisch vliegtuig neer

Turkse F-16's hebben een Syrisch gevechtsvliegtuig neergehaald. Dat heeft premier Erdogan gezegd. Het Syrische leger bevestigt het incident. De piloot zou zich met zijn schietstoel hebben kunnen redden. Het vliegtuig vloog in brand en stortte neer op Syrisch grondgebied.

Volgens premier Erdogan schond het toestel het Turkse luchtruim tijdens een aanval op een grensovergang. Hij complimenteerde de luchtmacht. "Als onze grens wordt geschonden, slaan we hard terug."

Syrië ontkent dat het Turkse luchtruim is geschonden. Een woordvoerder zegt dat het toestel in het Syrische luchtruim vloog en bezig was met een aanval op stellingen van opstandelingen. Hij noemde de actie van de Turken van "onverholen agressie".

Helikopter

Het is niet het eerste grensincident tussen de twee landen. In september vorig jaar schoot de Turkse luchtmacht een Syrische helikopter neer. In 2012 werd een Turks toestel door de Syriërs neergehaald.

De gevechten in het grensgebied in de provincie Latakia zijn al sinds vrijdag aan de gang. Vandaag wordt hevig gevochten bij de stad Kasab, waar een groot deel van de bevolking Armeens is. Volgens de Syrische staatstelevisie zijn er veel slachtoffers onder de opstandelingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl